Amatőr paprikatermesztő

Chili paprika

Chili paprika

Reboot

2011. július 04. - Valaki Innen

Lesz, ami lesz alapon úgy döntöttem pár magot megpróbálok életre kelteni, hátha nagyobb lesz a siker.

Elővettem a DeWitt-Bosland féle chili könyvet, hátha van valami jó tippjük az előcsíráztatáshoz. Ezt a részt találtam benne (nyers fordításban):

"Helyezzük a magokat nyirkos (de nem nedves) papírtörölközők közé, úgy, hogy a magok ne érintsék egymás. Rakjuk simítózáras tasakba és két hétre tegyük valamilyen meleg helyre, mint például a vízmelegítő vagy a hűtő teteje."

Ez konkrétan a csíraképes magok arányának megállapításhoz egy módszer, de úgy gondoltam én is előcsíráztatom a magjaimat,, mivel szorít az idő. Feltételezem a tasakokat be kellene zárni, de én tartok a penészedéstől, így inkább nyitva hagytam őket kicsit, mellette folyamatosan ellenőrzöm, hogy elég-e a nedvesség. Egy hét múlva meglátjuk mi lesz a magokkal.

Ezúttal csak az erősebb fajtákból válogattam, Habanero, Bhut Jolokia, Aji Amarillo és Scotch Bonnet.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pepper.blog.hu/api/trackback/id/tr193039021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bratya 2011.07.05. 10:37:35

Anyám minden évben paradicsomot palántázik és ő úgy csinálja, hogy zacskóba teszi a magot és egy pici vizet tölt bele. Ezután lezárja, hogy ne száradjon ki és konvektorra teszi. Mikor pici (1-2 mm-es) csírát hoz, akkor kiszedi csipesszel és beülteti földbe. Szerintem ezt fogom én is csinálni jövőre, mert így lehet gyorsítani a folyamatot. (Mármint, ha én is fogok nevelni palántát és nem fóliással neveltetem.)

Valaki Innen · http://pepper.blog.hu 2011.07.05. 15:33:28

És nem penészedik be neki? Mert ebben az esetben lezárom én is.

bratya 2011.07.06. 09:07:49

@Valaki Innen: Szia! nem penészedik be neki. Ő csak paradicsom maggal csinálja ezt és nem tesz a vízhez semmilyen szert. Igaz ő a befőttesüveget is kristálycukros zacskóval zárja le celofán helyett és az sem romlik meg neki. Valamilyen oltári mázlista ilyen téren.

bratya 2011.08.15. 08:30:00

Szia! Mi újság van a nyáron csíráztatott magvakkal? Mennyi kelt ki, mennyire nőttek meg?

Valaki Innen · http://pepper.blog.hu 2011.09.11. 11:26:29

@bratya: Szia!
Sajnos nem járt sikerrel a csíráztatás, úgyhogy idén már nem próbálkozom.
Télen szerzek be megint magokat és nekilátok megint, lehetőleg nagyobb odafigyeléssel, másféle földdel.
Márciusban születik a gyermekem, remélem lesz idő mellette a chilikkel is foglalkozni.
Addig is sok csípőset eszek. :)

HKai 2011.12.31. 08:44:12

Na most látom, nálatok is gyermekáldás várható, mint tommirráéknál. És neked is lejebb lohadt a lelkesedésed növény-téren. Vess most! Nézzük meg, a 2012 mit hoz nekünk :)

Valaki Innen · http://pepper.blog.hu 2012.01.08. 08:02:17

@'Kai: A napokban gondoltam rá, hogy vetni kellene, de félek még korai lenne kicsit. Mesterséges fényt biztosító rendszerem nincsen, így inkább megvárom a februárt.
(vagy valamelyik nap majd rámtör és mégis vetek pár magot :) )

bratya 2012.01.31. 10:54:04

Lassan vethetjük a magokat el. Bár én még várok vele, mert a - 10-20 C°-ban a lakás is hidegebb pár fokkal. Egy fóliás ismerősömnek adtam legalább 30 féle csilimagot, ő nevel nekem cserébe palántát, de én is akarok keltetni. Sikerült szereznem dorset és jolokia magot is néhány szemet, remélem ebből is kijön valami. Úgyhogy próbáltam bebiztosítani magamat palántaügyben több helyen is. Várom már a nyarat, hogy gyöngyözzön a homlokunk a melegtől és a csípős ízektől.
süti beállítások módosítása