Idén nyáron megkaptam a feleségemtől Dave DeWitt és Paul W. Bosland: The Complete Chili Pepper Book című könyvét. Érdekes fejezetet találtam benne, amely a chili bonsairól szól. Évekkel ezelőtt elhoztam egy bonsai könyvet a szüleimtől és olvasgattam is kicsit a témában, de hamar elvette a kedvem, hogy minden cikk és írás azzal a riogatással kezdődik, hogy kitartás és acélidegek nélkül ne kezdjünk bele. A bonsai nevelés tehát befejeződött, mielőtt elkezdődött volna.
A chili felbukkanása a témában viszont más megvilágításba helyezi a dolgokat. Nagyon szép növényeket lehet találni a chili bonsai szavakra rákeresve.
A könyv említ egy weboldalt is, ahol részletesen le van írva lépésről lépésre milyen módon kell nekifogni egy chili bonsai növénnyé alakításának. Link itt. Nagyon jó leírás, a folyamatot jól szemléltető képekkel, egyszerű a nyelvezete is. Első olvasásra nem is tűnik nagyon félelmetesnek a dolog.
Említettem korábban, hogy 3 növényem túlélte a mészárlásomat, mégpedig két Aji Limo és egy Sárga Habanero, melyeket első körben alkalmasnak tartok a "bonszájosításra". A könyv szerint érdemes nagy egyedekből kiindulni, erre az Aji Limo nagyon, a Sárga Habanero mérsékelten megfelel.
Nincsenek illúzióim, hogy túl szép növények fognak kikerülni a kezem alól, hiszen évtizedekig tanulták a profik ezt a mesterséget, de belevágok, mert érdekesnek tartom és nagyon szépek a chili bonsai-ok.
Első lépésként holnap körbenézek a kertészáruházakban megfelelő bonsai edény után, a részletekről folyamatosan beszámolok majd.