Bonszáj edényem még nincsen, de nem ülhettem tétlenül, ezért elkezdtem olvasgatni a témában. A gazlap.hu oldalon találtam cikkeket a témában, az egyikből, mely a bonszáj alakjairól szól, emelném ki a következőket:
Sekijoju (szekidzsodzsu) - Sziklát körülölelő gyökerek.
Ezt a stílust a szakirodalomban nem mindig különböztetik meg az ishitsukitól. Ennél a fa gyökerei körülfogják a sziklát. Itt is olyan fákat használunk melyeknek szép hosszú gyökerük van. A sziklát bemártjuk sárba, majd a megszáradása után ráhelyezzük a fát, elrendezzük a gyökereket. Előzőleg még a sziklán bevágásokat véshetünk melybe majd a gyökerek befeküdhetnek. Vékony dróttal rákötözzük a gyökereket a sziklára. Ne a kő csúcsán legyen a fa. Gyorsan kell dolgoznunk, esetleg munka közben permetezni kell a gyökereket, hogy ne száradjanak ki. Ezután egy műanyag konténerbe ültetjük a kompozíciót, teljesen borítsa be a föld. Ugyan úgy, mint a neagari stílusnál, évente kétszer, a tetejéről lebontunk egy-két cm földet, addig, amíg a szikla kellően kilátszik. Rátesszük a bonszáj tálra, a gyökerek a tálban levő földben legyenek. Mohával, zuzmóval díszíthetjük. Télen, fagymentes helyen tartsuk, mert könnyen átfagy, ami az elpusztulásához vezethet.
Rákerestem a fajtára és megtetszett.
Először kiválasztottam a két Aji Limo növényeből az egyiket. Ez 4 külön hajtással rendelkezik.
Sziklakertünkből hoztam egy formásabb követ.
Visszavágtam a növény szárait. Nagyon nem akartam, illetve elég erősen elgondolkodtam, hogy csak a legvastagabb ágat és a mellette lévőt tartom meg, de végül megtartottam mind a négyet.
Egy mélyebb cserép aljára tettem 5 centiméter földet és ráhelyeztem a követ.
A paprika gyökerét langyos vízzel lemostam, hogy szépen látszódjon, milyen alakja van.
Ezek után ráhelyeztem a kőre és befedtem földdel. Itt önkényeskedtem kicsit, mégpedig abban, hogy kihagytam a drótozás részt. Úgy gondoltam a gyökér így is ráfekszik majd a kőre, legfeljebb majd rádrótozom, ha szükséges. Remélem nem bánom meg.
Íme az eredmény.
Azt még nem döntöttem el, hogy a négy szár közül melyikeket tartsam meg, illetve drótozzak-e már most...ennek utánanézek még.