A másik cseréptartóba paprikák kerültek. Átnéztem minden magot amivel rendelkezem és az állás pillanatnyilag az, hogy a Garafarmos cseresznyepaprikákon kívűl minden kapott paprikából ültettem. A cseresznyepaprikák a harmadik tárolóba kerülnek majd, kicsit nagyobb mennyiségben mint a többi, mert ezeket nem magmentésre, hanem savanyúságnak akarom felhasználni.
Tehát:
- Aji red
- Aji panca
- Aji amarillo
- Aji limo
- Thai
- Cayenne
- Mara paprika (rokontól kapott, róla elnevezett közepes méretű, piros erőspaprika)
Nézzük sorban mit tudunk róluk.
Aji red
Benne nagyon bízom. Azt hiszem a spicy.hu fórumában olvastam, hogy valaki látott embermagasságú többéves cserepes aji red-et. Szeretnék egy ilyen nagy egyedet szobanövénynek.
Aji panca
Tavalyi két termésem közül az egyik. Az enyémnek a színe inkább vöröses volt, nem narancssárgás, mint a képen látható. Közepesen csípős fajta.
Aji amarillo és aji limo
Őket azért veszem egybe, mert akitől kaptam összekeverte a két magfélét és egyelőre nem tudom melyik-melyik :)
Egyébként az asztalomon lévő tavaly ültettett, most már egészen nagy paprika vagy aji amarillo, vagy aji limo.
Thai
Ugyanattól az embertől kaptam mint a cayenne-t, csak ennyi volt a zacskóra írva. Próbáltam utánanézni, hogy mi lehet a thai paprika jellegzetessége, de sokféle szín, méret és csípősség van a leírásokban. Tudja valaki mi a thai chili?
Cayenne
A klasszikus piros, hosszú, csípőspaprika. Főképpen szárított, darált formában használják fel a leírások szerint. Én is ezt tervezem vele.
Mellékes információ, hogy megindultak a piros habanerok is, így már csak két csapat várat magára Antillais Caribbean és az Acrata. Előbbit nagyon várom már.
Viszont rájöttem, hogy van egy paprika amit régóta szeretnék, mégpedig a jalapeno. Valakinek lenne pár felesleges magja? Küldök helyette ami kell, a blogon lévőkből (ha nem most akkor termés beérés után :))
A képek forrása: thechileman.org
A ládákról pedig egy rossz telefonos kép
A szekrény tetejére kerültek mert ott jó meleg van.