Amatőr paprikatermesztő

Chili paprika

Chili paprika

Tervek: Emelt ágyás

2010. március 20. - Valaki Innen

A chili hosszúnappalos növény. Termesztéséhez napi 12-14 óra fény és meleg az ideális. Nem véletlen, hogy rengeteg különleges paprikafajta Dél-Amerikából származik.

Nálunk tehát nem a legmegfelelőbbek a körülmények a termesztésére, gondoljunk a májusi fagyokra, a kevés fényre, az eldőlt palántákra. Ha nincs elég meleg a chili nem lesz elég csípős, ami valljuk be sokat elvesz az élvezeti értékéből.

Van azonban egy-két trükk mellyel segíthetünk ezen. Egyik ilyen az emelt ágyás.

Számunkra legfontosabb, hogy jobban tartja a hőt mint a kert többi része. Tavasszal hamarabb felmelegszik, ősszel később hűl ki. Kialakítása könnyű, használata praktikus. Kézközelbe hozza a növényeket, idősebbek számára nagy segítség, hogy kevesebbet kell hajolgatni.

Forrás: www.hazkorul.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A ház kertjében, melybe hamarosan beköltözünk van pár (általam nagyon utált) betonoszlop. Nem túl esztétikusak, így mindenképpen ki szeretném őket ásni. Négy ilyen oszlop alkothatná a tervezett emelt ágyások hosszabbik oldalait, mégpedig olyan módon, hogy 2-2 darabot fektetve egymásra helyezünk. Mivel ronda lenne, ha az oldala ilyen beton, esetleg fel kellene dolgozni valamivel. 

Érdemes az ilyen ágyást olyan szélesre kialakítani, hogy kényelmesen el lehessen érni a közepét. Múltkorában írtam a hármas kötésről, ahol a sortávolságot 35 centiméternek jelöltem meg. Ez azt jelenti, hogy ha az emeltbe ilyet akarok akkor elég 100-120 centi szélesre tervezni, ez még kényelmes szélesség. A hosszat az oszlop adja majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://pepper.blog.hu/api/trackback/id/tr461853818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HKai 2010.03.20. 08:43:40

Érzem, lassan most is közelít az a ronda sárga dög..az irígység..
Honnan költözöl hova? (Én a kertembe tuti, hogy egy kisebb üvegházat is fölállítanék.

Valaki Innen · http://pepper.blog.hu 2010.03.21. 06:14:23

Városon belül maradok, és egy kertvárosi részbe költözünk. A telek mérete 700 nm Ebből kb 400 nm alakítható kényelmesen konyhakertté. Tervezem, hogy készítek majd a kertrészről és a fekvésről képeket, hátha valaki tud jótanácsot adni, hogy mely részekre mit lenne érdemes ültetni.
süti beállítások módosítása