Amatőr paprikatermesztő

Chili paprika

Március legeleje

2014. március 01. - Valaki Innen

Nőnek. 

Most olyan időszak következik, amikor a chilikkel való foglalkozás a lámpa fel- és lekapcsolására és alkalmankénti locsolásra korlátozódik. Nagyon jól vannak, nem igénylik a figyelmemet egyáltalán. 

Amint kicsit megbokrosodnak elkezdem a tápoldatozást is.

Lila képek következnek:

DSCN0921.JPG

DSCN0922.JPG

Új szezon

Nagyon nagy reményekkel nézek neki az idei szezonnak. Gabko blogját olvasgatva eldöntöttem, hogy világítással támogatom meg a palánták fejlődését.

Eleinte egy 4500 Kelvin színhőmérsékletű energiatakarékos izzóval kezdtem, de egy véletlen folyamán rábukkantam erre az izzóra: megaman W1215P. Link az ismertető pdf állományra: ITT

Nagyon szépen fejlődnek a növények a lámpa alatt. Nincs nyúlás, palántadőlés, nagyon jó befektetés volt. A fényszökés ellen vettem egy autóban használatos fényvisszaverő fóliát és fényes felülettel befelé a melegházra kötöztem.

Körülbelül 40 tő paprikával tervezek ebben az évben, vegyesen cserépben illetve szabadföldben elhelyezve őket, az arányokról még nem döntöttem. A következőket vetettem idén:

- Red Savina

- Bhut Jolokia

- Jamaican Chocolate

- Trinidad Scorpion Orange

- Trinidad Scorpion Butch T

DSCN0534.JPG

Bazsalikom:

DSCN0537.JPG

DSCN0533.JPG

Mézes-citromos chili krém...

...krém, paszta, darálmány, kenőcs, valami ilyesmi.

Idén nem akarok szószt főzni, rengeteg jóféle kapható a neten, a Z nothing behind nevezetűből az első üveg pontosan egy évig szolgált, a másodikból még alig hiányzik valami.

Főképpen Red Savina paprika lesz az idén, az viszont bőségesen. Igen jó gyümölcsös íze van és kellőképpen erős. Többféle recepttel próbálkoztam, közülük az alábbi nyerte el ízre és erősségre a tetszésemet.

Összetevők

  • 4 Red Savina paprika félbevágva, kimagozva
  • 3 nagyobb pritaminpaprika
  • 3 evőkanál méz
  • 3 evőkanál citromlé
  • Kevés só

A pritaminpaprikákat kicsumázzuk, negyedekre vágjuk és héjával lefelé sütőben, sütőpapíron maximum fokozaton addig sütjük, ameddig levet nem kezd ereszteni.

Chiliket szintén magozzuk. Botmixerrel vagy turmixgéppel az összes összetevőt alaposan összedolgozzuk, majd fazékban a kívánt állagra főzzük. Nekem az erős pista állag ami tetszik.

Ezek után kisméretű befőttesüvegbe merjük és 5 perc fejre állítás után szárazdunsztba rakjuk.

Képek, amik annyira nem érdekesek, de színesebb lesz a poszt:

Chili még egyben:

IMG_3108.jpg

Chili már nem egyben (magokat egy üvegtálban az ablakban szárítom.) IMG_3109.jpg

A megsült pritaminok: IMG_3110.jpg

Ott fő:

IMG_3111.jpg

Ennyi lett:

IMG_3118.jpg

Hogyan termesszünk bazsalikomot lakásban, hogy jó legyen nekünk?

Ezzel a bejegyzéssel adós vagyok magamnak, ha nem írom le hogyan sikerült idén (végre) bazsalikomot magról életre kelteni, akkor egészen biztosan elfelejtem.

A termőföld

Korábban is próbálkoztam a konyhaablakban fűszernövények termesztésével, nagyjából zérus sikerrel. Azért nagyjából, mert annyit sikerült elérni, hogy egy-két hosszú száron liffegő milliméteres sziklevelem lett, ami aztán jól elszáradt. Amikor még nem családi házban éltünk, mindig a legolcsóbb virágföldért nyúltam a boltban, mondván ami ki akar kelni, az ki is fog, na meg mire a drágább föld, nincs abban semmi jobb. Családi házba költözvén a kert különböző részeiről ástam (egyébként szakértő szemek szerint jónak mondott) földet. Ez utóbbival is befürödtem.

Idén jóféle palántaföldet vásároltunk. Itt esik az első csorba az egyébként nagyon részletesre tervezett poszton, ugyanis fogalmam sincs milyen gyártó földjéről van szó, annyi biztos csak, hogy a corából származik.

A mag

Már most leszögezem, hogy az előző években mindent sikerült rosszul csinálni, így valószínűleg nem csak és kizárólag ezekkel a magokkal működik a termesztés, de a (majdnem) teljesség kedvéért leírom: a magok a kulinaris-ból származnak. Ez volt az amelyikből sikerült.

A keltető

Tavaly a lidl-ben vásárolt (nem reklámposzt, esküszöm) keltetőbe kerültek a magok. 

 

Ezt azért mutatom, hogy érzékeltessem mekkora méretekkel rendelkezik egy-egy kis fakk (ilyen szó nincs is). Ez a tálca majd egy ilyen mini melegházba került tető nélkül, de persze a hozzá kapott átlátszó borítással is elértem volna az a páratartalmat ami kellett. Annyi, hogy ha így csinálnám, akkor gyakran szellőztetném.

 

Az magvetés

A tálcába földet szórtam, elegyengettem és óvatosan tömörítettem, nem nagyon, nem kicsit, úgy érzéssel. A tetejére magot szórtam. Bőségesen, a bazsalikom magja kicsi, mint a mákszem, egy zacskóban sok-sok mag van, lehet tapicskolni velük. Ennek a tetejére vékony rétegben még egy kevés földet szórtam, de ezt már nem tömörítettem.

A locsolószerszám

Szintén kritikus pont. Locsolóval, pohárral, flakonnal én képtelen vagyok kevés vizet, óvatosan önteni, ami viszont elmossa a megkapaszkodni próbáló magot, később magoncot, így spriccflaska segítségével kaptak inni a jószágok. Minden kis fakk felett naponta egy határozott spriccentést hajtottam végre.

A víz

Február elején vetettem a magokat. Ezután jött a nagy hideg, a sok hó, így folyamatosan mentettem a hólevet, ezt kapták a chilik mellett a bazsalikomok is. Később, ha gyűlt akkor esővíz, ennek híján csapvizet kaptak. A csapvizet érdemes minden növénynél állott csapvízként felhasználni, azaz két-három napig öntözés előtt 'poshasztani'.

A kikelés

Ebben a mini melegházban annyi szellőztetéssel, ami a locsoláskor történt körülbelül egy hét alatt keltek ki a magok. Sokáig úgy nézett ki, hogy úgy járok mint az előző években, a sziklevél megjelenése után megáll a fejlődés. Nem tudtam mit csinálni, ment a spriccelés és a tálca forgatása naponta, mert a kis növények állandóan a fény felé dőltek. Majd észrevétlenül ezt történt:

Innentől pedig már pofonegyszerű volt a dolog. A locsolás folyamata megmaradt. Folyamatosan eltávolítottam a gyengében növényeket, egy fakkban maximum 4-5 tövet hagyva.

Átültetés

Amikor már az első lomblevélpár megnőtt kicsit (a türelmem pedig elfogyott), végleges helyükre ültettem át őket. 

Legtöbbjük az utóbbi képen látható méretű cserépbe került kettesével-hármasával. Ezek valamivel nagyobbak, mint amiben a nagy áruházakban lévő fűszernövényeket árulják. Az olvastam valahol, hogy mivel a bazsalikom gyökere nem hatol mélyre, a cserép mélysége annyi nem számít. Ennek ellenére a legnagyobb cserébe ültetett hét tő szerepelt a legjobban, így bátran lehet nagy edény választani, megéri.

Elhelyezés

Napos, meleg ablakba. Naponta kapjon vizet, meghálálja.

Eredmény

Az első szüretek már lezajlottak, én ollóval ritkítom őket, igyekszem úgy, hogy egy növényről egyszerre lekerüljön minden használható levél. Felhasználtuk hideg babos rízssalátához, pizzához, valamint készítettünk pesto-t is belőle. A bazsalikom egynyári növény, így minden évben el lehet szórakozni vele nulláról. Jó volt. Van lila is, ebből ennyi maradt, valamiért nem szerepelt olyan jól mint a zöld.

Ami máshogy csinálnék

Felesleges kihúzgálni a gyengének látszó töveket. Ugyanekkora cserépbe (a kisebbre gondolok) simán eléldegélt volna a kettő-három helyett öt-hat tő is szerintem.