Amatőr paprikatermesztő

Chili paprika

Sárga paradicsomos-lilahagymás chili püré

2017. április 14. - Valaki Innen

Azt hiszem sikerült megtalálnom magam számára a tökéletes chili püré receptjét.

Vallomással tartozom: sok chiliszószt / pürét főztem már életemben. Pontosabban sok szar chiliszószt / pürét főztem már életemben. Valahogy sosem lett az amire gondoltam. Volt, hogy összecsaptam, nem kóstoltam, nyers íze lett, megromlott, nem pürésítettem megfelelően, untam, mennyiségre lőttem. Katasztrofális szószok kerültek a kamra polcára. Na jó, nem mindegyik lett annyira rossz, de így utólag annyira nem ajándékoznék belőle.

Most idén összejött. Pont ami nekem kell: nem túl folyékony, inkább pürés, nem darabos, fűszeres, amit nem nyom el rögtön az igen erős csípőssége. 

Felhasználása sokrétű, kíválóan működik sonkás szendvicsre paskolva, csirkemellre borítva, chilis babhoz keverve, kanálról lenyalogatva részegen az éjszaka leple alatt.

Hozzávalók:

  • 7 db habanero paprika
  • 2 db nagy fej lilahagyma
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 8 nagy fej paradicsom
  • mustár
  • Worchester szósz
  • bors
  • cukor
  • almaecetfo
  • oliva olaj
  • + botmixer vagy turmixgép

 dscn5682.JPG

A sárga paradicsomok a kertben termettek, néz szerint Amana Orange fajtájúak. Azért szeretem ebből csinálni, mert nem lesz tőle olyan ketchupos jellege a szósznak, szép nagy termései vannak, bőséges hússal.

  1. A paradicsomokat negyedeljük fel és távolítsuk el a kocsonyás magos részét. Ez úgyis csak elfőne, így rövidebb ideig tart majd a szósz rotyogtatása. 
  2. Vágjuk fel a lilahagymát vékony szeletekre. Nem szükséges apróra felvagdosni, mert botmixerrel fogom ezt is pürésíteni. Olivaolajon pároljuk üvegesre. Ekkor rakjuk rá a cukrot és karamellizáljuk kicsit, dobjuk rá a felvágott paradicsomot és forgassuk kicsit össze.
  3. Botmixerrel pürésítsük olyan simára amennyire lehet.
  4. Közepes lángon rakjuk oda főzni. Ez a fajta paradicsom eléggé leveses, így el fog tartani egy darabig míg besűrűsödik. Ilyenkor már sózhatjuk, borsozhatjuk. Az, hogy mennyire ez ízlés kérdése. Ennél a szósznál én a végére hagyom a csípős paprikát és a fokhagymát és csak a közepe tájékán teszem bele a többi fűszert. Ne felejtsük el néha megkavarni.
  5. Ha kezd már köpködni, bele lehet rakni a mustárt és a worchester szószt. Mivel még nem csíp, szépen be lehet állítani az ízeket. Ekkor megint kicsit folyékonyabb lesz az anyag.
  6. Pucoljuk meg a fokhagymát, a habaneróknak pedig távolítsuk el a magházát és vágjuk négyfelé.
  7. Ha a szósz pöfögve köpköd és már ugrálni kell előle, vegyük le a lángról, öntsük bele a fokhagymát és a habanerot és turmixoljuk óvatosan annyira simára, amennyire a türelmünk és idegrendszerünk engedi. Megéri. 
  8. Rakjuk vissza a lángra és főzzük még 5-10 percet.
  9. Kifőzött befőttes üvegekbe merem egy erre dedikált tölcsérrel és kevés tartósítószerrel (elmaradhat), szorosan lezárva egy napot dunsztolom.

Új szezon

Nagyon nagy reményekkel nézek neki az idei szezonnak. Gabko blogját olvasgatva eldöntöttem, hogy világítással támogatom meg a palánták fejlődését.

Eleinte egy 4500 Kelvin színhőmérsékletű energiatakarékos izzóval kezdtem, de egy véletlen folyamán rábukkantam erre az izzóra: megaman W1215P. Link az ismertető pdf állományra: ITT

Nagyon szépen fejlődnek a növények a lámpa alatt. Nincs nyúlás, palántadőlés, nagyon jó befektetés volt. A fényszökés ellen vettem egy autóban használatos fényvisszaverő fóliát és fényes felülettel befelé a melegházra kötöztem.

Körülbelül 40 tő paprikával tervezek ebben az évben, vegyesen cserépben illetve szabadföldben elhelyezve őket, az arányokról még nem döntöttem. A következőket vetettem idén:

- Red Savina

- Bhut Jolokia

- Jamaican Chocolate

- Trinidad Scorpion Orange

- Trinidad Scorpion Butch T

DSCN0534.JPG

Bazsalikom:

DSCN0537.JPG

DSCN0533.JPG

Mézes-citromos chili krém...

...krém, paszta, darálmány, kenőcs, valami ilyesmi.

Idén nem akarok szószt főzni, rengeteg jóféle kapható a neten, a Z nothing behind nevezetűből az első üveg pontosan egy évig szolgált, a másodikból még alig hiányzik valami.

Főképpen Red Savina paprika lesz az idén, az viszont bőségesen. Igen jó gyümölcsös íze van és kellőképpen erős. Többféle recepttel próbálkoztam, közülük az alábbi nyerte el ízre és erősségre a tetszésemet.

Összetevők

  • 4 Red Savina paprika félbevágva, kimagozva
  • 3 nagyobb pritaminpaprika
  • 3 evőkanál méz
  • 3 evőkanál citromlé
  • Kevés só

A pritaminpaprikákat kicsumázzuk, negyedekre vágjuk és héjával lefelé sütőben, sütőpapíron maximum fokozaton addig sütjük, ameddig levet nem kezd ereszteni.

Chiliket szintén magozzuk. Botmixerrel vagy turmixgéppel az összes összetevőt alaposan összedolgozzuk, majd fazékban a kívánt állagra főzzük. Nekem az erős pista állag ami tetszik.

Ezek után kisméretű befőttesüvegbe merjük és 5 perc fejre állítás után szárazdunsztba rakjuk.

Képek, amik annyira nem érdekesek, de színesebb lesz a poszt:

Chili még egyben:

IMG_3108.jpg

Chili már nem egyben (magokat egy üvegtálban az ablakban szárítom.) IMG_3109.jpg

A megsült pritaminok: IMG_3110.jpg

Ott fő:

IMG_3111.jpg

Ennyi lett:

IMG_3118.jpg