Amatőr paprikatermesztő

Chili paprika

Chili paprika

Hogyan termesszünk bazsalikomot lakásban, hogy jó legyen nekünk?

2012. április 22. - Valaki Innen

Ezzel a bejegyzéssel adós vagyok magamnak, ha nem írom le hogyan sikerült idén (végre) bazsalikomot magról életre kelteni, akkor egészen biztosan elfelejtem.

A termőföld

Korábban is próbálkoztam a konyhaablakban fűszernövények termesztésével, nagyjából zérus sikerrel. Azért nagyjából, mert annyit sikerült elérni, hogy egy-két hosszú száron liffegő milliméteres sziklevelem lett, ami aztán jól elszáradt. Amikor még nem családi házban éltünk, mindig a legolcsóbb virágföldért nyúltam a boltban, mondván ami ki akar kelni, az ki is fog, na meg mire a drágább föld, nincs abban semmi jobb. Családi házba költözvén a kert különböző részeiről ástam (egyébként szakértő szemek szerint jónak mondott) földet. Ez utóbbival is befürödtem.

Idén jóféle palántaföldet vásároltunk. Itt esik az első csorba az egyébként nagyon részletesre tervezett poszton, ugyanis fogalmam sincs milyen gyártó földjéről van szó, annyi biztos csak, hogy a corából származik.

A mag

Már most leszögezem, hogy az előző években mindent sikerült rosszul csinálni, így valószínűleg nem csak és kizárólag ezekkel a magokkal működik a termesztés, de a (majdnem) teljesség kedvéért leírom: a magok a kulinaris-ból származnak. Ez volt az amelyikből sikerült.

A keltető

Tavaly a lidl-ben vásárolt (nem reklámposzt, esküszöm) keltetőbe kerültek a magok. 

 

Ezt azért mutatom, hogy érzékeltessem mekkora méretekkel rendelkezik egy-egy kis fakk (ilyen szó nincs is). Ez a tálca majd egy ilyen mini melegházba került tető nélkül, de persze a hozzá kapott átlátszó borítással is elértem volna az a páratartalmat ami kellett. Annyi, hogy ha így csinálnám, akkor gyakran szellőztetném.

 

Az magvetés

A tálcába földet szórtam, elegyengettem és óvatosan tömörítettem, nem nagyon, nem kicsit, úgy érzéssel. A tetejére magot szórtam. Bőségesen, a bazsalikom magja kicsi, mint a mákszem, egy zacskóban sok-sok mag van, lehet tapicskolni velük. Ennek a tetejére vékony rétegben még egy kevés földet szórtam, de ezt már nem tömörítettem.

A locsolószerszám

Szintén kritikus pont. Locsolóval, pohárral, flakonnal én képtelen vagyok kevés vizet, óvatosan önteni, ami viszont elmossa a megkapaszkodni próbáló magot, később magoncot, így spriccflaska segítségével kaptak inni a jószágok. Minden kis fakk felett naponta egy határozott spriccentést hajtottam végre.

A víz

Február elején vetettem a magokat. Ezután jött a nagy hideg, a sok hó, így folyamatosan mentettem a hólevet, ezt kapták a chilik mellett a bazsalikomok is. Később, ha gyűlt akkor esővíz, ennek híján csapvizet kaptak. A csapvizet érdemes minden növénynél állott csapvízként felhasználni, azaz két-három napig öntözés előtt 'poshasztani'.

A kikelés

Ebben a mini melegházban annyi szellőztetéssel, ami a locsoláskor történt körülbelül egy hét alatt keltek ki a magok. Sokáig úgy nézett ki, hogy úgy járok mint az előző években, a sziklevél megjelenése után megáll a fejlődés. Nem tudtam mit csinálni, ment a spriccelés és a tálca forgatása naponta, mert a kis növények állandóan a fény felé dőltek. Majd észrevétlenül ezt történt:

Innentől pedig már pofonegyszerű volt a dolog. A locsolás folyamata megmaradt. Folyamatosan eltávolítottam a gyengében növényeket, egy fakkban maximum 4-5 tövet hagyva.

Átültetés

Amikor már az első lomblevélpár megnőtt kicsit (a türelmem pedig elfogyott), végleges helyükre ültettem át őket. 

Legtöbbjük az utóbbi képen látható méretű cserépbe került kettesével-hármasával. Ezek valamivel nagyobbak, mint amiben a nagy áruházakban lévő fűszernövényeket árulják. Az olvastam valahol, hogy mivel a bazsalikom gyökere nem hatol mélyre, a cserép mélysége annyi nem számít. Ennek ellenére a legnagyobb cserébe ültetett hét tő szerepelt a legjobban, így bátran lehet nagy edény választani, megéri.

Elhelyezés

Napos, meleg ablakba. Naponta kapjon vizet, meghálálja.

Eredmény

Az első szüretek már lezajlottak, én ollóval ritkítom őket, igyekszem úgy, hogy egy növényről egyszerre lekerüljön minden használható levél. Felhasználtuk hideg babos rízssalátához, pizzához, valamint készítettünk pesto-t is belőle. A bazsalikom egynyári növény, így minden évben el lehet szórakozni vele nulláról. Jó volt. Van lila is, ebből ennyi maradt, valamiért nem szerepelt olyan jól mint a zöld.

Ami máshogy csinálnék

Felesleges kihúzgálni a gyengének látszó töveket. Ugyanekkora cserépbe (a kisebbre gondolok) simán eléldegélt volna a kettő-három helyett öt-hat tő is szerintem.

A bejegyzés trackback címe:

https://pepper.blog.hu/api/trackback/id/tr304465849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hudak 2012.05.22. 12:19:41

szia. éppen egy ilyen mini fóliát keresek, amilyen neked is van. esetleg abban tudnál nekem segíteni, hol tudok venni egy ilyet? köszi előre is :)

Tintus 2016.06.04. 01:44:13

Üdvözöllek ! Szerinted most- junius elején- is lehet vetni?

Valaki Innen · http://pepper.blog.hu 2016.06.28. 15:26:06

@Tintus: Szerintem semmi akadálya nincsen, még hónapokig lesz elég fény.

studygirl 2019.03.17. 18:27:55

Nagyon jó ez a cikk, köszi hogy megosztottad a tapasztalataidat! :)
süti beállítások módosítása